Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017

                                  Πανελλήνιες  , Άγχος  και Οικογένεια


Η αντίδραση στο άγχος είναι μία φυσιολογική, ζωτική αντίδραση στην απειλή. Το άγχος είναι ένα συναίσθημα δυσθυμίας που προέρχεται από την υποκειμενική βίωση μιας απειλής η οποία μπορεί να είναι είτε πραγματική είτε φανταστική .

 Το άγχος μας επηρεάζει σε όλους τους τομείς. Σε σωματικό επίπεδο προκαλεί ταχυπαλμία, εφίδρωση, ζαλάδα, τάση για εμετό ή ναυτία, υπερβολική κόπωση, αδυναμία συγκέντρωσης, υπερένταση, αυξημένη ή μειωμένη όρεξη για φαγητό, διαταραχές στον ύπνο, αυξημένη ή μειωμένη όρεξη για σεξ. Το άγχος επίσης συνδέεται και με ψυχοσωματικά συμπτώματα όπως ημικρανίες, δερματικές παθήσεις συχνοουρία και άλλα .

Κατά τον ίδιο τρόπο επηρεάζεται και η συναισθηματική κατάσταση και η συμπεριφορά μας. Το άγχος πολλές φορές προκαλεί η εντείνει δύσκολα συναισθήματα όπως η θλίψη ,ο έντονος θυμός, οι εκρήξεις οργής και  σύγχυση. Η δύσκολη συναισθηματική κατάσταση αποδιοργανώνει τη συμπεριφορά μας, με αποτέλεσμα να μειώνεται η αποτελεσματικότητά μας  και κάποιες φορές να αποτυγχάνουμε παρά τις επαρκείς μας ικανότητες .

Οι πανελλήνιες βρίσκουν τους μαθητές στο αποκορύφωμα της εφηβείας, δηλαδή σε μία εξαιρετικά δύσκολη αναπτυξιακά φάση ζωής. Ο έφηβος μαθητής της τρίτης λυκείου βρίσκεται ήδη σε έναν κυκεώνα αλλαγών που συμβαίνουν στο μυαλό του, στο σώμα του και στην συναισθηματική του κατάσταση.  Ο έφηβος βιώνει ήδη πολύ άγχος προσπαθώντας να δομήσει την ταυτότητά του και να αποκτήσει μια ολοκληρωμένη αλλά και αποδεκτή αίσθηση του εαυτού . Σιγά-σιγά εισέρχεται στον κόσμο των ενηλίκωνάτι που σηματοδοτούν πανελλήνιες με την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο,  με έναν νου που δεν είναι ακόμα ενήλικος εφόσον δεν έχει ολοκληρωθεί η γνωστική ανάπτυξη, γεγονός που κάνει αυτή τη μετάβαση εκ των πραγμάτων πολύ τρομακτική.

 Ο έφηβος πενθεί την χαμένη παιδικότητα του και την περίοδο ανεμελιάς και στην πραγματικότητα είναι κατατρομαγμένος για αυτό που πρόκειται να επακολουθήσει την ενηλικίωση και την αυτονομία . Ο έφηβος βρίσκεται ήδη σε μεγάλη ψυχική ένταση προσπαθώντας να αποτιμήσει και να κατανοήσει θεμελιώδη ζητήματα της ανθρώπινης ύπαρξης και φυσικά ας μην ξεχνάμε ότι μόλις έχει ανακαλύψει την σεξουαλικότητά του. Ο έφηβος μαθητής ανησυχεί για το αν θα ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των γονιών του ( όσο μεγαλύτερες είναι οι απαιτήσεις των γονιών τόσο μεγαλύτερο το άγχος του μαθητή) , θέλει να ευχαριστήσει τους γονείς του και ταυτόχρονα του φαίνεται  εξαιρετικά τρομακτικό και περίεργο το ότι πρέπει να διαλέξει επάγγελμα το οποίο θα εξασκήσει αρκετά χρόνια αργότερα . Τέλος η οικονομική κατάσταση και τα αυξημένα επίπεδα ανεργίας φαίνεται ότι απογοητεύουν και αγχώνουν ακόμα περισσότερο τους νέους,  οι οποίοι ανησυχούν για το μέλλον τους περισσότερο απ' ότι εμείς φανταζόμαστε .

Από την  άλλη πλευρά  οι γονείς βρίσκονται και αυτοί σε μια δύσκολη συναισθηματική κατάσταση. Έχουν να αντιμετωπίσουν το έφηβο παιδί τους,  με την αλλοπρόσαλλη και κάποιες φορές επιθετική του συμπεριφορά. Ανησυχούν για το μέλλον του και αν θα τα καταφέρει στις πανελλήνιες,  ανησυχούν για το αν θα καταφέρουν να στηρίξουν τις σπουδές των παιδιών τους .

 Στην περίπτωση που ο έφηβος θέλει να σπουδάσει σε άλλη πόλη τότε οι γονείς ετοιμάζονται να αποχαιρετήσουν ένα μέλος της οικογένειας,  με το συναισθηματικό βάρος και την ανησυχία που αυτό φέρει.  Πρόκειται για μια αλλαγή η οποία θα επηρεάσει την ισορροπία όλης της οικογένειας. Αν ο  μαθητής είναι το τελευταίο παιδί της οικογένειας που θα φύγει για σπουδές ,  τότε οι γονείς μαζί με το παιδί τους αποχαιρετούν σιγά-σιγά και το γονεϊκό τους ρόλο εφόσον αντιλαμβάνονται ότι τα παιδιά τους μεγάλωσαν και δε τους έχουν  πια τόσο πολύ ανάγκη.  Πολλές φορές σε αυτή τη φάση οι γονείς βιώνουν  ή ετοιμάζονται να βιώσουν το σύνδρομο της άδειας φωλιάς. Επίσης οι γονείς μετά από πολλά χρόνια  θα μείνουν ξανά οι δυο τους στο σπίτι σαν ζευγάρι κάτι που μπορεί να έχουν ξεχάσει πως είναι και που σημαίνει πως ίσως  πρέπει να ξαναγνωριστούν .  Σε αυτή τη φάση των πανελληνίων η οποία σηματοδοτεί τόσες πολλές αλλαγές,  για όλους οι γονείς - το ζευγάρι δηλαδή  κατακλύζεται από έντονο άγχος και φόβο .

Μικρές Προτάσεις

  • Γονείς φροντίστε την μεταξύ σας σχέση ώστε ο ένας να είναι το στήριγμα του άλλου σε αυτή τη δύσκολη φάση.
  • Αναγνωρίστε την δική σας δύσκολη συναισθηματική κατάσταση.
  • Αφήστε χώρο στο παιδί σας να εκφραστεί συναισθηματικά. ακούστε τις ανησυχίες του, αντέξτε το θυμό του.
  • Ενθαρρύνετε το παιδί σας να είναι δημιουργικό,  δώστε του εναλλακτικές.
  • Περάστε λίγο χρόνο όλοι μαζί κάνοντας κάτι ευχάριστο,  γελάστε.
  • Επιβράβευσε τα παιδιά σας για την προσπάθειά τους.
  • Δώστε προτεραιότητα στην συναισθηματική τους κατάσταση και όχι στο αποτέλεσμα .
  • Βοηθήστε , στηρίξτε τα παιδιά σας με τον τρόπο που έχουν εκείνα ανάγκη.


  • Μαθητές αναγνωρίστε το άγχος σας και κάντε το σύμμαχός σας.
  • Αναγνωρίστε ποιες συνθήκες ή καταστάσεις πυροδοτούν ή επιτείνουν το άγχος σας και τροποποιήστε τες ή αποφύγετέ τες.
  • Οργανώστε λειτουργικά το χρόνο σας και την ύλη σας.
  • Φροντίστε να ξεκουράζεστε επαρκώς.
  • Εντάξετε στο πρόγραμμά σας δραστηριότητες και πράγματα που σας αρέσουν.
  • Κάντε γυμναστική .
  • Επιβραβεύστε τον εαυτό σας
  • Επιλέξτε αυτό που πραγματικά σας αρέσει που σας κάνει χαρούμενους.