Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

Πέντε εύκολοι τρόποι για να ανανεώσετε τη σχέση σας

Στις μακροχρόνιες σχέσεις πολύ τείνουν να  πιστεύουν ότι έχουν « δέσει τον γάιδαρο τους»,  όπως συνηθίζεται άλλωστε να λέγεται και έτσι θεωρούν ότι δε χρειάζεται να κάνουν και πολλά πράγματα για αυτή τη σχέση.  Στην πραγματικότητα μπορεί στις μακροχρόνιες σχέσεις να αισθανόμαστε άλλη ασφάλεια και οικειότητα με το σύντροφό μας,  ωστόσο προκειμένου να διατηρηθεί η σχέση ζωντανή και υγιής και για τα δύο μέλη χρειάζεται να φροντίζουμε και να δουλεύουμε συνεχόμενα και πολύ σκληρά για τη σχέση . Παρακάτω θα βρείτε πέντε εύκολους και εύχρηστους τρόπους προκειμένου να ανανεώσετε τη σχέση σας!

Επικοινωνία . Επικοινωνήστε μεταξύ σας . Ακούγεται τόσο εύκολο και όμως δυσκολεύει αρκετά ζευγάρια. Προϋπόθεση της ουσιαστικής επικοινωνίας είναι η θετική προδιάθεση και η διαθεσιμότητα μας  να ακούσουμε και να κατανοήσουμε τον άλλον . Η ουσιαστική επικοινωνία ενισχύει σημαντικά τη σχέση των δύο συντρόφων και τους κάνει να αισθάνονται όμορφα και πραγματικά κοντά ο ένας στον άλλον . Είναι εξαιρετικά χρήσιμο να μοιραζόμαστε με το σύντροφο μας τις σκέψεις τα συναισθήματα μας ή  τις ανησυχίες μας . Σε αυτή τη λογική μπορείτε να δημιουργήσετε μία τελετουργία μοιράσματος , να ορίσετε δηλαδή μία συγκεκριμένη ώρα της ημέρας η μέρα μέσα στην εβδομάδα που θα έχετε λίγο  χρόνο και θα είσαστε  πραγματικά διαθέσιμοι να μοιραστείτε προσωπικά σας θέματα ( συναισθήματα ανησυχίες και όχι πρακτικά ζητήματα) . Μην αμελείτε να ρωτάτε τον σύντροφό σας καθημερινά πως ήταν η μέρα του ή  αν συνέβη κάτι  . Μπορείτε επίσης να κάνετε τακτά τηλεφωνήματα κατά τη διάρκεια της μέρας προκειμένου να τσεκάρετε ότι όλα είναι καλά για το σύντροφο σας ή απλά για να πειραχτείτε.

 Άγγιγμα . Μην ξεχνάτε να αγγίζετε ο ένας τον άλλον όσο περισσότερο μπορείτε . Ένα χάδι , μια τρυφερή αγκαλιά,  ένα φιλί  λειτουργούν εξαιρετικά ενισχυτικά σε όλες τις σχέσεις . Το άγγιγμα ενισχύει σημαντικά την εγγύτητα και την οικειότητα μεταξύ δύο ανθρώπων και βελτιώνει σε μεγάλο βαθμό την συναισθηματική σωματική και ψυχική επαφή των δύο συντρόφων .

Σεξουαλική ζωή . Η σεξουαλική ζωή είναι ένας από τους τομείς που φθίνει στις μακροχρόνιες σχέσεις και ακόμα και αν όλα πάνε καλά μέσα στη σχέση πολλές φορές η σεξουαλική ζωή και η σεξουαλικότητα των ζευγαριών περνάει τις φάσεις της ( κάτι που είναι απόλυτα φυσιολογικό) . Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε στο σύντροφό σας τις ανησυχίες  σας (χωρίς κριτική ή επιθετική στάση ) αλλά και να εξερευνήσετε παρέα τι σας ευχαριστεί και τι θα θέλατε να είναι διαφορετικό σε αυτόν τον τομέα και για τους δυο σας . Ένας σίγουρος τρόπος να ανανεώσετε αυτόν τον τομέα της σχέση σας είναι να πειραματιστείτε δοκιμάζοντας κάτι διαφορετικό μπορείτε για παράδειγμα να διαβάσετε μαζί ένα βιβλίο σεξουαλικού περιεχομένου προκειμένου να πάρετε ιδέες . Φροντίστε ωστόσο να είστε σύμφωνοι και να νιώθετε ασφαλείς και καλά με αυτό που κάνετε  και οι δύο . Να έχετε πάντα υπόψη σας πως αυτό που κάνει τη διαφορά είναι η συναισθηματική παρουσία και όχι τόσο η ποσότητα ή η επίδοση .

Ο χάρτης της αγάπης . Ο χάρτης της αγάπης είναι ένας εύκολος και διασκεδαστικός τρόπος προκειμένου οι δύο σύντροφοι να μάθουν καλύτερα ένας τον άλλον σε όλα τα επίπεδα . Φανταστείτε το σαν παιχνίδι . Ο κάθε σύντροφος μπορεί να φτιάξει το χάρτη της αγάπης του άλλου( ο άντρας της γυναίκας και η  γυναίκα του άντρα)  . Ο χάρτης της αγάπης περιέχει σημαντικές πληροφορίες για το σύντροφό μας που μας βοηθάνε να ερχόμαστε πιο κοντά του και να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στο να αναγνωρίζουμε και να ικανοποιούμε τις ανάγκες και τις επιθυμίες του . Το κάθε ζευγάρι μπορεί να φτιάξει το δικό του μοναδικό χαρτί της αγάπης . Ενδεικτικά ο χάρτης μπορεί να περιλαμβάνει πληροφορίες όπως : Αγαπημένο χρώμα , αγαπημένο φαγητό , χόμπι , αγαπημένο του μέρος , τι αρέσει στο σύντροφό μου ,  τι δεν του αρέσει , τι τον ηρεμεί όταν είναι θυμωμένος, τι τον ανακουφίζει όταν είναι στεναχωρημένος , τι τον χαλαρώνει όταν είναι αγχωμένος , τι τον  εκνευρίζει,  τι χρειάζεται από μένα,  ποια συνήθεια τον εκνευρίζει,  ποια συνήθεια μου τον ευχαριστεί ιδιαίτερα,  και ούτω καθεξής . Μπορείτε να προσθέσετε ότι φαντάζεστε και είναι βοηθητικό για εσάς . Φυσικά για να φτιάξετε το χάρτη  της αγάπης πρέπει να επικοινωνήσετε ουσιαστικά μεταξύ σας . Μόλις ολοκληρώσετε το χάρτη της αγάπης θα έχετε  την ακριβή πορεία και συντεταγμένες για την καρδιά του αγαπημένου σας .

Κάντε κάτι διαφορετικό. Η ρουτίνα είναι μια ασθένεια η οποία αναπόφευκτα κάποια στιγμή χτυπάει κάθε σχέση και μοναδικό φάρμακο είναι η διαθεσιμότητα μας και η δημιουργικότητά μας . Είναι πολύ ωφέλιμο σε τακτά χρονικά διαστήματα να κάνετε στην σχέση σας μία τονωτική ένεση κάνοντας κάτι τελείως διαφορετικό από ότι συνήθως . Μπορείτε να βγείτε ένα ραντεβού ή να κανονίσετε να κάνετε μη εναλλακτική δραστηριότητα της προτίμησης σας . Μπορείτε επίσης να ορίζεται μία μέρα το μήνα όπου εναλλάξ θα επιλέγετε να κάνετε κάτι ξεχωριστό . Ακόμα μπορείτε απλά να πειράξετε τον σύντροφό σας και να βάλετε στη ζωή σας το παιχνίδι καθώς είναι ένα απαραίτητο συστατικό σε όλες τις σχέσεις των ενηλίκων που κρατάει τις σχέσεις ζωντανές . Επίσης θα μπορούσατε να ξεκινήσετε μαζί μια κοινή  δραστηριότητα ή να  παρακολουθήσετε μαζί κάποιο μάθημα που ενδιαφέρει και τους δυο .

Τέλος ότι και αν κάνετε ή δεν κάνετε είναι να σημαντικό να εκφράζεται πάντα την ευγνωμοσύνη σας στο σύντροφο σας για όλα αυτά που σας προσφέρει!


Καλή επιτυχία!